23 dingen: les 10 (del.icio.us)

Social bookmarking

Een handige opdracht: zorg dat je je favorieten voortaan altijd bij je hebt. Als dat niet van pas komt, dan weet ik het niet meer!
Maar eh… dat kon met Netvibes toch ook al?

Om te weten waarover ik praat, importeer ik “braaf” al mijn favorieten naar del.icio.us. Dat zijn er heel wat, allemaal netjes in mapjes gestopt.
Na het importeren is er van die mapjes niets meer over. Het is nu een lange rij tags geworden. Categorieƫn en subcategorieƫn door elkaar. Nu ja, alfabetsich is niet door elkaar, maar in ieder geval zonder de structuur die er eerst nog in zat.
Al snel hierna besef ik me dat ik dit niet ik dagelijks zou gebruiken. Om bij mijn favorieten te komen, moet ik eerst naar een website (eventueel via een knopje in mijn browser), en pas daarna kan ik verder klikken. En dat terwijl ik mijn gewone favorieten makkelijk bij de hand heb in mijn menubalk.

Na dit aanvankelijk gemopper kom ik er meer en meer achter dat er een ander aspect in del.icio.us zit, dat me veel meer aanspreekt. Gericht zoeken! Niet ten onder gaan in het geweld van Google, maar een beperkt zoekresultaat, waarbij je meteen kunt zien hoeveel mensen er een favoriet van gemaakt hebben. M.a.w. de populariteit is meteen duidelijk. En die populariteit zal er heus wel op duiden dat zo’n website interessant is.

Social bookmarking… Ik denk dat ik er zelf niet aan ga beginnen. Maar ik vind het een fantastische nieuwe manier om informatie te vinden!

|

5 Responses to “23 dingen: les 10 (del.icio.us)”

  1. Je kunt je Del.icio.us account ook goed zichtbaar maken in Netvibes. En wat dacht je van de mogelijkheid je te abonneren op een bepaalde tag, en die dan weer als rss feed in je Netvibes accoutn binnen laten komen.

  2. Okee, okee, ik zal er nog eens naar kijken!
    Toch blijf ik tussen al deze informatiemogelijkheden met deze vraag worstelen: hoe voorkom je dat je overladen wordt met informatie?
    Hoe meer mogelijkheden er zijn om informatie automatisch naar je toe te laten komen, des te meer merk ik dat het belangrijk is om jezelf af te vragen of je wel echt op die informatie zit te wachten.
    Gelukkig is de cursus nog niet afgelopen, dus heb ik nog wat tijd om hiermee te worstelen.

  3. En nog een tip… je kan die overvloed van tags ook ‘bundelen’. Dan maak je als het ware een mapje met daarin de tags die in het mapje horen. Wel handig hoor!

  4. […] eerder schreef ik over del.icio.us. Mijn conclusies toen waren: leuk om informatie te zoeken, niet zo leuk […]

  5. […] eerste keer dat ik over del.icio.us schreef, vond ik deze dienst vooral interessant om informatie te vinden, […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.